En dryck för gudar

Det sägs att sake har bryggts så länge det har funnits gudar.

I en av Japans äldsta krönikor Kojiki finns att läsa att en främmande bryggmästare vid namn Susukori kom till Japan så tidigt som på 200-talet och bryggde risvin till kejsaren Ojin. Även om det finns andra historier som berättar att japanens kontakt med jäsning av ris till alkoholhaltig dryck går tillbaka till 300-talet före Kristus.

Begreppet Kuchikami no sake eller muntuggad sake har sitt ursprung från denna tid då det i religiösa riter tuggades ris av stammens kvinnor som sedan spottades ut i ett träkärl, där det under inverkan av enzymer ifrån saliven fick jäsa till en alkoholsvag grötaktig smet som sedan åts och gav en berusande effekt. Begreppet bijinshu betyder vacker kvinnas sake och har fått sitt namn efter de unga kvinnor som tuggade riset och ansågs stå i förbindelse med gudarna. På 600-talet lärde sig japanerna betydligt mer sofistikerade bryggmetoder av kineserna och en hel del av detta arv finns kvar i dagens metoder.

Powered by fakta