Servering av sake

Vid vilken temperatur ska sake drickas?

Det finns som regel alltid ett kort och ett långt svar på varje fråga. Det korta svaret är, all kvalitets sake ska drickas kall, cirka 10 - 14 grader. Billigare och enklare sake drickes varm.


Vad är då varm ? De tre japanska termer som användes är nuru-kan - ljummen 30 till 40 grader, kan - varm 40 till 55 grader, atsu-kan - het 55 till 60 grader. 

Det lite längre svaret är, javisst serverades mycket sake varm i Japan förr i tiden, mycket beroende på att kvaliteten inte var så hög. Sake bryggdes och lagrades i träfat under mycket mindre sofistikerade metoder än idag och smaken blev både bitter, fatig och tuff och detta mildrades med att dricka saken varm. Men i mitten på 70 - talet förfinades tekniken och nya ris och jäst sorter började användas med blommiga och fruktiga aromer som följd. Dessa aromer vill man absolut inte ska försvinna genom att saken drickes varm.

Det finns dock bryggerier som rekommenderar att deras kvalitets sake ska drickas nuru-kan. Det är således upp till var och en att hitta sina smakpreferenser.

Powered by fakta