Mat & Sake

Sake och mat i kombination är en minst lika stor upplevelse som kombinationen vin och mat.

Visserligen har sake en betydligt lägre syra än ett vin och just så, för att passa den Japanska maten som ofta är baserad på soja och buljong med en behaglig sälta, framför vår västerländska mat som ofta bygger på smör, grädde och oljor. I tider då vi letar efter det rena och sunda är sake även en given mältidsdryck till både det Svenska och det internationellt inspirerande köket.

Restauranger som Fredsgatan 12, Mathias Dahlgren , Miss Voon , Esperanto, Barbro med flera kombinerar idag kvalitets sake med många olika maträtter, både konventionella och Japanska. En grund regel är att lätta torra fruktiga sake typer som till exempel en Junmai-Ginjo passar bäst till Sashimi och andra milda rätter, medan torra och halvtorra fruktiga sake typer som till exempel en Junmai-shu en Taru-sake eller en Nigori-sake passar bäst till olika grytor, grillad eller friterad mat. Men här finns inga absoluta regler, utan pröva dig fram och upptäck sake och mat i kombination. 

Powered by fakta