Förvaring och lagring

Sake anses vara en färskvara som man skall njuta av så fort som möjligt efter inköpet. Om du har mer sake hemma än vad du orkar dricka upp, förvara den mörkt och svalt. Helst i kylskåp.


I en öppnad flaska förändras smaken snabbt genom oxidation. Vi rekommenderar att en öppnad flaska förvarad i kylskåp förbrukas inom 3 veckor. Ultraviolett ljus från t ex solen påverkar sake negativt. Av den anledningen är de allra flesta sakebuteljer av brunt eller grönt glas. Sake av riktigt hög klass säljs dessutom ofta med flaskan i en särskild kartong. 
Om sake förvaras vid en jämn låg temperatur är hållbarheten upp till cirka ett år, om man nu insisterar på att spara sin sake. Konsumtion så fort som möjligt är annars bryggeriets bestämda rekommendation.

Sakebryggarna själva tycker alla att de flesta sakesorter skall drickas så unga som möjligt. Vid ett experiment med produkten Kuro Ushi Junmai-shu har vi regelbundet testat den och konstaterat att smaken långsamt förändras även vid förvaring i kylskåp. Den från början extremt rena lätta smaken började efter ungefär tre månader utvecklas till en rundare rikare smak med toner av hasselnöt och tropisk frukt. Gott.

Den traditionella uppfattningen i Japan är däremot att smaken hos en sake skall vara så ren som möjligt. Här finns med andra ord utrymme för subjektiva bedömningar. Kanske också en nyansering av uppfattningen att sake skall drickas så ung som möjligt.

Sake som vinner på lagring - och ska vara på det sättet är Koshu och Kijoshu-sake. I Akebonos sortiment finns Koten, Hana Hato och Hana Hato Oak.

Powered by fakta