Fakta

Uppgifterna om hur många sakebryggerier som finns i Japan idag och hur många olika märken de brygger varierar.

I boken "Sake, pure + simple" av Frost/Gauntner 1999, nämns att 1.800 bryggerier brygger omkring 40.000 olika brygder. I boken "Sake, a drinker¹s guide" av Hiroshi Kondo, 1992 års upplaga, berättas om 2.300 bryggerier och totalt 6.000 märken.

I en aktuell katalog från 2001 över små sakebryggerier kan man räkna fram ett genomsnitt på mellan 7 och 8 etiketter per bryggeri. Var sanningen ligger kan vi bara spekulera i, men eftersom antalet bryggerier tyvärr lär minska kan vi anta att omkring 1.800 finns kvar i dag.

Om varje brygger tillverkar 8 sorter innebär det att man i Japan kan prova minst 14.000 olika sakesorter. Det säkraste sättet att ta reda på hur det verkligen förhåller sig är onekligen att köpa en biljett till Japan och sätta igång att prova. Tråkigare kan man ha.

Den bästa saken bryggs oftast av små familjeägda bryggerier som Nate Shuzou , Iseki Shuzo, Heiwa Shuzo och Shiraso Shuzo med flera. Av Japans omkring 1.800 bryggerier är det bara ett fåtal som brygger sake året runt. De är småbryggerier som bara brygger under vintermånaderna, enligt traditionen under "100 dagar". Idag under en något längre period, oftast från oktober till mars.

Powered by fakta