Stockholm Beer & Whisky 2014

Ännu en gång kör vi öl & whiskymässan på Nacka strand!

För fjärde året i rad ställer Akebono ut på Stockholm Beer & Whiskyfestival (eller öl och whiskymässan i folkmun)

Vi håller som vanligt till i Taste Experience, mässhall 2, längst in. På ena sidan i montern har vi sakebar med massa nyheter och gamla godingar. På andra sidan montern kan man njuta av Hitachino Nest Beer som vi kör både på flaska och fat i år!

Välkomna 25-27 septemer & 2-4 oktober. För öppettider & program se http://www.stockholmbeer.se/

KANPAI!

Sake Brewery Tour 2014

Följ med till Japan och lär dig mer om sake!

Är du som privatperson intresserad av att åka till Japan och lära dig mer om sake, njuta av Japans läckerheter och få en upplevelse utöver det vanliga?

Under åren vi rest i Japan har intresset om att åka till Japan bara blivit större och vi uppmanar alla att göra den fantastiska resan dit. Delar du vårt intresse om sake och mat kan det vara bra att resa med en guide som tar med dig på de allra häftigaste restauranger och fina bryggerier. 

Tillsammans med våra goda vänner och kollegor Etsuko Nakamura och John Gauntner presenterar vi Sake Brewery Tour 2014. Två anordnade gruppresor där ena destinationen är Okayama prefecture och den andra är Niigata prefecture. Under 5 dagar reser man runt och besöker bryggerier, tar del av historia, badar varma källor och äter lokal mat. Under vistelsen i Okayama kommer ni besöka ett av de bryggerier Akebono representerar.

IWC Summer Ball 2013

IWC 30th Anniversary at Grosvenor House London 18th July 2013


Saura, Kato, Watanabe, Katsuhiko, Natsuki, ja alla var där och minglade

Andrew & Steve, båda framgångsrika ledare och inspiratörer i sina företag

The Sake Contributor Award gick i år välförtjänt till min vän Susanne Rost Aoki från SAKE Kontor i Berlin

Mariko Enoki fick Trophy diplom för sin Hana Hato sake som Akebono självklart har i sitt sortiment

Salon du Sake Paris

Under midsommarhelgen 21-22 juni anordnade min vän och Sake Samurai Sylvain Huet ett helt fantastiskt Sake event i Paris. Självklart var jag där och höll ett seminarie om Sake i EU.


The Bastille Design Center i Paris, en helt fantastisk lokal för detta sake event.

Sylvain Huet övervakar första seminariet, det gick grym bra !!

Mina vänner Jess & Marina lyssnade och lärde sig massor under alla seminarier.

Akoko Ito från Akita Seishu & Junichi Suzuki från Gassan sake brewery, två sköna profiler i branschen och deras sake finns naturligtvis i Akebono´s sortiment.

Koll på din sommelier

I fredags publicerade Michel Jamais en liten intervju med mig för Livets Goda.

För tre veckor sedan kom jag och Åke hem från ytterligare en resa till Japan. Syftet denna gång var (förutom att dricka sake!) att jag skulle ta mitt andra steg i ASPC, Advanced Sake Professional Course.

Efter en tuff vecka av utbildning, flertal provningar och till sist ett examinationsprov med en skriftlig- och en praktiskt provningsdel blev jag klar med min Sake Sommelier utbildning!

Därefter åkte jag och Åke runt och besökte bryggerier bla. Dewasakura i Tendo Yamagata, Suehiro Sake Brewery och Aizu Homare i Fukushima och Azakura i Yokote Akita.

Som nyss hemkommen och nyexaminerad sommelier tog Michel Jamais kontakt med mig och vi hade ett sjukt trevligt möte och resultatet blev intervjun i Livets Goda.


Fixis internship på Kiuchi Brewery

För ungefär 2 veckor sedan kom jag hem från 16 dagar i Japan, som spenderades på Kiuchi Brewery i Mito, Ibaraki.

Kiuchi Brewery är sedan länge ett bryggeri vi jobbar med. Vi har både sake, sparkling umeshu och deras öl i Akebonos sortiment.

Efter min senaste vistelse på bryggeriet i Januari, i samma veva då jag tog John Gauntners Sake Professional Course steg 1 i Tokyo, bjöd Toshiyuki (en av bröderna som äger bryggeriet) in mig att praktisera hos dem under några veckor. Ett erbjudande som jag gladeligen tackade ja till!

Under min vistelse fick jag en rejäl fördjupning i kunskap om sake och ölbryggning. Första veckan spenderades i deras sakebryggeri där jag hjälpte till med blötläggning, riskokning, koji och framför allt kai-ire. Jag kan säga att jag är glad att jag tagit upp min träning igen för hade jag inte gjort det hade jag inte orkat med all kai-ire då det går ut på att man stöter och blandar moromin i tanken med hjälp av en lång paddel. Eftersom vi gjorde ginjo under perioden jag var där fermenterade all sake i kylrum och det är då viktigt att hålla en hög och jämn jästpopulation med hjälp av noga omrörning. Beroende på i vilket stadie moromin är har den olika tjocklek och textur vilket såklart gjorde det lättare och svårare att röra om.

Hur som helst, så sjukt häftigt att få vara med under bryggningsprocessen och snacka om att de jobbar hårt på bryggeriet!

nest_is_best.JPG koji_making.JPG 

Stockholm Beer & Whiskyfestival 2012

Förra helgen kickade Stockholm Beer & Whiskyfestival 2012 i Nacka Strand igång!

Liksom förra året ställer Akebono ut på Öl & Whiskymässan på Nacka Strand.

Efter första helgen hade mässan besökts av 16.000 personer och man bådar gott inför kommande helg! Kom och prova sake i vår monter som är belägen längst in på Taste Experience, mässhall 2!

Vi erbjuder i år 14 olika sakesorter, bland annat det senaste tillskottet Small Sake. Utöver sake serverar vi också Hitachino Nest Beer.

montern1.JPG

Tomoe Japanese Restaurant London

Mellan den 21 och 24 juni var det åter dags att sitta i juryn för IWSC i London och bedömma Sake. Att prova igenom ett hundra tal olika sorter och ge poäng enligt Parkerskalan är en ära och hur kul som helst. Sara WedgeburySam Sake tog med mig till en av hennes favorit restauranger, den Japanska lilla undangömda pärlan Tomoe62 Marylebone Lane W1. Så långt från Nobu, Zuma eller Roka du kan komma, men mycket mer "hemma hos stämmning" precis som man känner i Japan.

Vinordic 2010

Vinordic 2010, branchens dryckesmässa Nr.1 gick i år av stapeln mellan den 21-24 april i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö

Det är fjärde gången som Akebono ställer ut Sake, Öl och Shochu på denna mässa. Första gången var 2004, sedan 2006 och 2008. Denna gång delade Akebono monter med Wines & More vilket var mycket lyckat och en aldrig sinande ström av intresserade besökare som upptäckt Sake höll både Fixi, Yuko och Lasse samt mig själv fullt sysselsatta under fyra dagar. De första två dagarna är för branschfolk och de två sista är för branschfolk och allmänhet. Nästa stora Sake event blir den 9 september när Akebono arrangerar en SakefestivalRåkultur i Stockholm med The Japan Sake Brewers Associaton, håll utkik på www.akebono.se

DSC_8831

Fixi & Lasse

Schysst lineup..

Chikurin Fukamari - Matsukura - Kozaemon 3YO

Kozaemon Yuzu & Kabosu sake - perfekt i drinkar

Hitachino Nest Beer by Kiuchi Brewery

Livligt i montern

Tezukuri Sushi

Grymt bra sushi!

Nadja & Tann med personal har verkligen lyckats skapa sig ett rykte om att vara ett av de bästa Sushi ställena i stan. Rättvist tycker jag som följt dem sedan starten i början av 2009. Jag var där med "den gule" alias Micke Lönnborg och åt denna super lunch i tisdags den 6 juli. Både nigiri & maki serverades som vanligt med mycket kärlek och omsorg. I Japan är uppläggning & presentation lika viktig som smaken, "man äter ju med ögonen också" och detta har verkligen Tezukuri, som betyder "gjord för hand" ungefär tagit fasta på. Bra utbud av Japansk kvalitets Sake & Umeshu sätter pricken över i på denna "pärla till sushi bar" i Hammarby Sjöstad.

Sushi moriawase

Snygga killar..

Powered by fakta